Årets Jessch

Årets Jessch är en av Replot Byaråd instiftad utmärkelse som ska uppmärksamma frivilligarbete och talkoanda i olika former.

Jesschar genom åren

Årets Jessch 2021

Det är en varm kväll i slutet av juli när jag tar cykeln ner till stranden. Jag åker förbi en blandning av bysbor, turister och båtfolk och ser ett gäng orädda ungdomar högst upp i hopptornet. Fortfarande kan jag bli förvånad över hur mycket liv och rörelse det är i Replot hamn sommartid. En av de som bidrar till ruljangsen är de jag ska träffa. Hamnboden. De unga företagarna vid Hamnboden ska just avsluta sin fjärde sommarsäsong och några veckor tidigare har de fått ta emot priset som Årets Jessch 2021.

Årets Jessch 2020

Ända fram till juni kunde man rösta på den kandidat av sex nominerade man tyckte förtjänade titeln Årets Jessch 2020. När rösterna var räknade och reflexvästen inskaffad fick vi äran att överraska Marika Nylund med den nya titeln hon fått.

Årets Jessch 2019

Årets jessch 2019 heter Leif Galls. Han är den femte “jesschin” i ordningen och fick ta emot utmärkelsen i juli. Med ett skratt konstaterar han att det känns lustigt och lite överraskande att bli vald till årets Replotbo när han bor i Södra Vallgrund. -Ja, det trodde ju inte svärfar att skulle gå, säger han med glimten i ögat.

Årets Jessch 2018

Titeln "Årets Jessch 2018" gick, välförtjänt, till Replot FBK. Den frivilliga brandkåren i byn har rötter som går tillbaka ända till 1800-talet.

Årets Jessch 2017

En söndagskväll klockan 19.30 svänger jag in till ungdomslokalen i Replot där jag ska träffa och intervjua Årets Jessch 2017. I den stora lokalen är de flesta lamporna släckta och på parkeringen står endast en bil parkerad, Jenny Backströms. Jenny som för de flesta är ungdomsföreningen. Det är hon som planerar evenemang, bjuder in till talko och själv alltid är med i allt som äger rum. Och just därför, blev Jenny nominerad och vald till Årets Jessch 2017.